Skip to main content

Leonardo da Vinci

By 05/05/2019desembre 30th, 2022Grafología

 

Leonardo da Vinci. Un geni, poca gent gosa a posar-ho en dubte.

Avui dia 2 de maig es commemora el 500 aniversari de la seva mort, quan tenia 67 anys. Va ser tant treballador i tenia ganes de deixar constància dels seus pensaments, idees i assaigs que, afortunadament, disposem d’una gran quantitat de manuscrits seus per a poder ser estudiats.

 

L’ESCRIPTURA DE LEONARDO

 

El maestro va tenir a bé donar-nos molta feina als professionals que ens dediquem a la grafologia. Potser ja ho sabreu, però la persona inquieta que va ser Leonardo es dedicava a escriure amb el que s’anomena escriptura en mirall, és a dir, que només podia ser llegida mitjançant un mirall.

Potser el fet de que de que fos ambidextre hi tingués a veure, malgrat que personalment sóc de l’opinió que el que buscava era per sobre de tot l’originalitat i posar-li difícil als que el volien copiar.

Penseu que en aquella època, en els ambients en els que es movia Da Vinci tothom intrigava, i a més a més no existien encara els drets d’autor. Alguna cosa havia de fer l’home per protegir-se!

 

 

ELS AMBIDEXTRES

 

Ja que hi som, aprofito i tot agraint a aquest geni l’oportunitat, os explico alguna coseta sobre els ambidextres. Es tracta de persones que escriuen indistintament amb la mà dreta i l’esquerra. No sé si en coneixereu cap, jo en persona ni un.

I penseu que acostumo a estar molt atenta a tot el que fa referència a la grafologia, pregunto i estic tant al cas com puc!. Però no en conec cap en persona, només exemples als que fan referència els llibres de consulta.

Això serveix per donar-vos la primera informació, i és el ínfim percentatge d’escriptors ambidextres que existeix. La majoria dels que ho són, gairebé que ho han acabant sent per obligació. Donat que no gaire temps enrere ser esquerrà era una cosa mal vista, es forçava als que ho eren a escriure amb la ma dreta, quan ni era la serva opció ni els hi resultava fàcil.

Amb el temps, i donat que l’escriptura és una tècnica que es millora amb la repetició, els nou-dretans aconseguien normalitzar l’acte d’escriure, però alguns han pogut mantenir l’habilitat de fer-ho també amb la mà que els hi resulta més natural, l’esquerra.

 

 

PERCENTATGES

 

La situació dels ambidextres queda totalment fora d’estudi avui en dia, més enllà de la curiositat. I això és així perquè són una ample minoria, si s’entén el que vull dir. El percentatge de dretans es mou sobre el 85%, i el d’esquerrans sobre el 15% de manera oficial. Per tant,

 

 

ESCRIPTURA EN MIRALL

 

Os diré una cosa sobre aquest tipus d’escriptura: proveu-ho. Vinga, valents!. I ja m’explicareu què tal.

Es tracta d’escriure de manera que quan un es mira el paper, el que hi ha escrit resulti il·legible. S’ha de poder llegir només en cas de que s’encari a un mirall i focalitzem la vista al mirall i no a l’escrit. Ja em perdonareu, jo només he provat de fer-ho una vegada i em va durar la cosa uns cinc minuts, més o menys.

Demano comprensió, sóc de tipus nerviós, jo. I la voluntat i l’esforç que requereix escriure així se m’escapen totalment!.

Aquesta mena d’escriptura es presenta en nens petits que estan aprenent. I acostumen a fer normalment només unes quantes lletres de manera emmirallada, no tot el text. Forma part de l’aprenentatge, i és del tot normal.

Si al créixer continua apareixent aquesta característica, és possible que la nena o el nen tinguin alguna mena de complicació per acabar de definir si són esquerrans o dretans. Cal no forçar-los i permetre que es posicionin de manera lliure i sense pressions.

I en relació als adults, honestament os diré que amb tant pocs estudis de referència a mi em costa posicionar-me. N’hi ha que diuen que les persones amb molta creativitat poden escriure així sense gaire esforç, com feia Leonardo. N’hi ha qui pensa que pot ser símptoma d’alguna patologia.

Per la meva part, insisteixo en que es tracta d’un tema tant residual de l’estudi de la grafologia, per falta de mostres d’escriptura, que no puc més que agrair al gran Da Vinci que en motiu de la commemoració dels 500 anys de la seva pèrdua, m’hagi donat l’oportunitat d’explicar-vos una mica aquest tema.

 

Leave a Reply